Az esküvőimozi.hu a Facebookon Az esküvőimozi.hu blogja Az esküvőimozi.hu filmjei a YouTube-on Küldj levelet az esküvőimozi.hu-nak!
Jubileumi akció!
Az új őrület!
Megújult kínálat 2019-re!

A legjobbkor házasodtok! Talán még sosem voltak ilyen izgalmas csomagjaink, nézzétek meg a 2019-es kínálatot!

Több infó...

Kezdőlap > Hogyan készül? (GYIK)

Gyakran feltett kérdések az esküvői videofilmekről

Miért érdemes profi videográfust vagy videostábot felkérni?

Az eskuvoimozi.hu stábját többnyire esküvők, jelentősebb családi vagy céges események, évfordulók megörökítésére kérik fel. A résztvevők, főszereplők számára ezek megismételhetetlen alkalmak, amelyeket évekkel később (távoli rokonok látogatásakor, nosztalgiázás címén vagy reprezentációs céllal) is szívesen és büszkén idéznek fel - szóban és képben egyaránt. Itt nem csupán a rögzítés, hanem az esztétikus tálalás is nagyon lényeges, hiszen főleg attól marad élvezhető és újranézhető egy-egy nevesebb esemény. A vendég számára sem mindegy, hogy szórakozni vagy dolgozni hivatott, ráadásul nemigen várható el egy hobbivideóstól, hogy több órányi kazettatartalékkal, esetleg speciális optikával, kamerával, világítással, puskamikrofonnal felszerelkezve érkezzen rokonai, barátai esküvőjére.

Milyen kamerát vagy kamerákat használnak?

2012 óta törekszünk rá, hogy kompromisszumok nélkül dolgozzunk. Ehhez Full HD felbontású, tévéstábok által is alkalmazott kamerákkal (vagy DSLR fényképezőgéppel) forgatunk. Videokamerák esetében professzionális videokamera rögzíti az eredeti képanyagot, 3CCD-s jelfelvételi rendszerrel. Ez a rövidítés annyit tesz: mindhárom színnek (vörös, zöld, kék) saját érzékelő chipje van. Ez - fényviszonyoktól függően - kristálytiszta, gazdag színvilágú képet, gyakorlatilag broadcast (televízión sugárzott) minőséget biztosít. DSLR fényképezőgép esetén pedig filmes képi hatást érünk el, természetesen full HD felbontásban. A hang 16 bites sztereó, CD-minőségű.

2015 óta lehetőség nyílik rá a kétkamerás csomagjainknál, hogy a főkamerán a jelenleg elérhető legnagyobb felbontásban, úgynevezett 4K-ban forgassuk és dolgozzuk fel a filmeket.

Mi a helyzet a hangulatvilágításnál?

Félhomályban vagy alig pislákoló gyertyafénynél még ezeknek a kameráknak is meggyűlik a bajuk a zajmentes, tiszta képalkotással. Annak ellenére, hogy a szakmában elterjedt legnagyobb 1.4-es fényerejeű optikák is rendelkezésre állnak, érdemes meggondolni, hogy a lakodalmuk mindenképpen sötétben botorkálós és így rögzíthetetlen legyen-e? A kamera fejlámpájának éles fehér fénye pedig nem igazán a hangulatmegóvás legjobb eszköze, ráadásul csak másfél-kétméteres távolságban ér valamit. Tehát igencsak közel kell menni a "témához" annak érdekében, hogy lássuk is valamit. Ezt pedig nem igazán kedvelik az önfeledt szórakozásra vágyó vendégek...

Mit vesznek fel általában?

Nem csupán a lényeget, annál sokkal többet. A ceremóniákat dokumentarista jelleggel végig, időnként nézőszög-váltással (főleg egykamerás felvétel esetén). A lakodalom főbb mozzanatait, valamint a mulatós részek nagyját, hiszen nem lehet kiszámítani, miféle látványosság történik a következő pillanatban. Ezért egy átlagos eksüvőn is legalább 3-4 óra nyersanyagból kell majd kiválasztanunk a csomagban szereplő kliphez vagy filmhez legjobban illő kép- és hanganyagot. Ebbe beleértendő a köztes időszakokban felvett képek sora is (pl. vendégek érkezése, autós vonulás, forgatás a fotózáson, vacsorafogyasztás diszkrét érzékeltetése). Inkább legyen meg a nyersanyagon némi "felesleg", mintsem egy jó vágóképről lemaradjunk! (Persze a videós is csak ember, így üresjáratban vagy azonos téma folyamatos ismétlődése idején, esetleg a mosdóba menet a kamerát kikapcsolja.)

Vőfélyes lakodalmunk lesz, számít ez valamit a videó szempontjából?

Hogyne, rengeteget! Egyrészt egy jó vőfély fergeteges hangulatúvá tudja nemesíteni a nap bármely percét - és mindig szól jó előre a videósnak, ha tervez valamit. Másrészt viszont ez az ő részéről sok szerepléssel jár, és ha valóban szórakoztató, akkor azt illik is benne hagyni a filmben. Tehát vőfélyes lagzihoz mindenképpen a hosszabb időre szóló csomagokat ajánljuk, illetve ezeket így is vállaljuk el.

Minek két kamera? Az az egy is zavar néha!

Tudjuk, hogy életetek egyik legbensőségesebb napjára készültök, éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy megosszuk Veletek tapasztalatainkat. Egy operatőr, legyen bármilyen szemfüles is, képtelen egyszerre két dolgot mutatni. A ceremóniákon és az azt megelőző-követő eseményeken (vendégek érkezése, gratulációk) viszont sok dolog történik egy időben, párhuzamosan. És ezek mindegyike fontos. Mi több, elegáns és filmszerű, ha egy adott történést több szemszögből is meg tudunk mutatni. Ezért alakítottuk ki a kétmakerás "Trendi" és "Showtime" csomagokat, ahol a lényegi rész idején két operatőr folyamatosan dolgozik. Talán Ti is átértékelitek, és ráéreztek arra, hogy a részben kétkamerás csomagok nem kerülnek annyival többe, mint amennyi értéket hozzá tudnak adni a Nagy Nap megörökítéséhez. A Nagy Napéhoz, amire hónapokon keresztül, nem elhanyagolható anyagiakat mozgósítva készültök.

Mire jó ez a HD dolog?

A HD (High Definiton) televíziózás immár a jelen technikája. Ha jobban belegondolunk, a világ rohan előre, a technika hihetetlen fejlődést produkál - mi mégis, közel ötven éven át ugyanazon az elven működő tévéadásokat és az ehhez igazított filmkorongokat néztük. Erre kínál remek alternatívát a HD/HDV kép, amely a most megszokott kép ötszöröse! Lehetőség van valamennyi csomag esetében, némi felár megfizetése mellett (amely többek között a HDV-re optimalizált nyersanyag többletköltsége) valóban a jövőre gondolva dönteni és ezt a Nagy Napot 10-15 év múlva is a majd akkor mindennapi, tűéles, nagyfelbontású készülékeken is megnézni.*

Az ábrán látható a hagyományos (középen, kicsiben) és a HD televíziós kép nagysága.

...és lehet még fokozni?

Bizony! Alighogy elterjedt és mindennapossá vált a HD (már ami az esküvői filmeket, reklámfilmeket, videoklipeket illeti), máris itt kopogtat a küszöbön az Ultra HD és a 4K. Mi az Ultra HD-vel, mint a "köztes kisöcsivel" most nem is foglalkozunk, hanem egyenesen a 4K felbontású filmeket ajánljuk figyelmetekbe.

A 4K képaránya 17:9, tehát kicsivel még filmszerűbb, keskenyebb a vászon, mint a szélesvásznú 16:9 esetében. A "vászon" maga pedig 4096 pixel × 2160 sor, amely hozzávetőlegesen 8,8 megapixel képkockánként. Így a 4K gyakorlatilag a HD kép méretének - nagyjából és leegyszerűsítve - négyszeresét, míg a régi televíziós kép közel húszszorosát jelenti!

2015-től fogva kínálunk rá lehetőséget, hogy igazán a jövőre gondoljatok, és esküvői mozitokat immár 4K-ban rendeljétek meg. A 4K esküvői mozi szolgáltatások árai vonatkozásában itt érdeklődjetek!

Az ábrán látható a 4K (zöld teljes kép), a HD (aranyszínnel) és az SD (középen, kicsiben) televíziós kép nagysága közötti különbség.

Szükségesek a részünkről valamiféle előkészületek?

Szívesen veszem, ha az esemény előtt pár héttel személyesen találkozunk. Kíváncsi vagyok az érintettek habitusára, ízlésére, személyiségére - már amennyi egy-két rövid beszélgetés alatt leszűrhető. Teszem mindezt annak érdekében, hogy egyéniségeteket, stílusotokat leginkább tükröző alkotást készíthessek. Az előkészítés folyamatából természetesen nem hiányozhat a helyszínek (házasságkötő terem, templom, étterem, bálterem) előzetes bejárása, és a filmben illusztrációként, hangulatteremtő elemként felhasználásra kerülő zenei stílus közös kiválasztása sem.

És még mit kell csinálnunk az esküvő napján?

Semmi különöset, illetve dehogynem! Hiszen éppen a Nagy Napot élitek, villogó vakuk és rokonok, barátok érdeklődő tekintetének kereszttüzében! Mégis, önmagatok mosolygós, vidám és boldog arcát látjátok majd a legszívesebben pár hét aztán majd pár év múlva. Mi mindent megteszünk, hogy elfeledtessük a szinte folyamatosan forgó kamerát, így aztán nincs más teendőtök, mint legyetek önmagatok és élvezzétek a megismételhetetlent!

Miért tart több hétig az utómunka?

Az összeállított anyag többszöri - tartalmi, dramaturgiai és technikai - ellenőrzés után kerül végleges kiírásra, napjaink igényeit szem előtt tartva. Nem egy esküvői moziba 80-100 órányi (!) utómunkát is befektettünk már. Mivel nem szeretnénk kevesebbet adni, mint egy nagy mozifilm vágási felfogásának eredményét és a kreatív vágórendszer előnyeit, ezért könnyen belátható, hogy csak a minőség rovására lenne lehetséges hamarabbi gyártani valamit. Ne feledjük azt sem, hogy ez kreatív elfoglaltság, tehát az sem kizárt, hogy elnézegetjük a nyersanyagot néhány napig, mire megjön az ötlet, az ihlet és beindulnak az agytekervényeink.

A 4K filmek utómunkája a HD anyagokhoz képest kb. kétszeres időintervallumot igényel.

Fontos! Az esküvői moziban szerepeltetni kívánt zenéket mindenképpen küldjétek meg az esküvő napjáig, ugyanis azok nélkül az érdemi utómunkát nem tudjuk elkezdeni. Amennyiben késedelmesen külditek meg ezeket a zenéket, akkor a stúdió foglaltsága függvényében rosszabb esetben több hónapot is várnotok kell majd, mire be tudjuk fejezni az anyagotokat.

Nem lehet hamarabb megkapni a filmet?

Bizonyára van olyan fontos ez a film az életetekben, hogy érdemes legyen rá néhány hetet, vagy akár egy-másfél hónapot várni (választott csomagtól függően). Nem szívesen adnánk a nevünket egy ipari színvonalú vágott anyaghoz. Mi valahogy így látjuk az idő kérdését: Ti évek óta ismeritek egymást, és 5-10-20 év múlva is bele-belenéztek majd ebbe az esküvői filmbe. A kettő között eltörpül és idővel jelentőségét is veszti a várakozás, legyen az bármily felfokozott és izgatott is.

A vágás hogy és hol készül?

Stúdiógépeink többtíz terabájt (több tízezer GB) háttértárral rendelkeznek, így több esküvő teljes nyersanyagát is képesek vagyunk tárolni az átadásig. Az utómunkálatok számítógépes stúdiógépen, profi, nonlineáris utómunka-rendszerrel készülnek. Igény esetén a DVD-authoring és a DVD-R lemez, valamint a Blu-Ray lemez gyártása megbízható kompatibilitást nyújtó egységgel zajlik, közvetlen a nyersanyagról, jelveszteség nélkül. A borító- és lemeznyomtatást is nyomdatechnikai eljáráshoz hasonló (CMYK, négyszínes) módon valósítjuk meg.

Hogyan történik az anyagok jóváhagyása?

Minden elkészült filmből egy példányt (ún. mesterpéldány) feltöltünk videomegosztó oldalon vagy fájlmegosztón jóváhagyásra. Senkitől nem várjuk el, hogy filmesztétaként vagy technikai szakemberként értékelje a művet, de az nagyon fontos, hogy az összeállított anyag olyan legyen, mint amilyennek Ti megálmodtátok, vagy amilyen a Nagy Nap a Ti emlékeitekben. Ezt a filmet nézzétek meg minél hamarabb, hiszen ez az alkalom, amikor Ti, mint a nagy rendezők, a végső útjukra bocsátjátok közös gyermekünket. Így tehát, ha pl. az előzetesen megbeszéltek ellenére valamely jelenetet oda nem illőnek éreztek, akkor annak a kivágására ekkor még van lehetőség. A kért módosításokat írjátok össze, beszéljük meg vagy akár küldjétek meg emailben (a számlálón kiírt idővel és a képen látható cselekménnyel, hogy biztosan beazonosítható legyen), mi pedig ezeket is megvalósítjuk. Legközelebb ugyanis a már végleges nagyfelbontású videókat küldjük!

Mennyire nyúlhatunk bele a kész anyagba?

Induljunk ki abból a feltételezésből, hogy a mesterpéldány a mi együttműködésünknek köszönhetően született. Tehát előzetesen beszéltünk a zenékről, a vágás stílusáról, időben és hiánytalanul megkaptunk minden alapvetően fontos információt és anyagot (zeneszámok, képek, diavetítés, ha volt, stb.). Innentől kezdve a technikai és esztétikai tudásunk, művészi vénánk kiteljesedése, hogy alkothatunk. Az így elkészült film a legtöbb esetben szinte telitalálat. Ezért fordul elő, hogy 2-3 apróbb dolgonál ritkán van szükség komolyabb módosításokra.

Mi történik, ha nem tudom elképzelni, milyen zene legyen a filmemhez?

Ti megismerkedtek korábbi anyagainkkal és személyes találkozásunk során velünk, amelyből leszűrtetek valamiféle véleményt. Nos, ha ez alapján minket választottatok, az már önmagában a bizalom jele. Csapatunk lelkiismeretesen fog neki a feladatnak, akkor is, ha Ti nem kívántok vagy nem tudtok előzetes instrukciókat adni. Ez esetben egyfajta hallgatólagos megállapodás születik, és mi úgy vesszük, hogy ránk bíztátok a film összeállítását. Engedjétek meg tehát nekünk több hét alkotói munka után, hogy bízzunk a film sikerében és talán ez az egyetlen eset, amikor (az indokolt mozzanatokat kivéve) kevéssé érezzük etikusnak és motiválónak a részetekről a módosítási igényeket vagy bírálatokat - főleg, ha azok olyan dolgokra vonatkoznak, amelyek előzetes megbeszélése során nem kívántatok állást foglalni, magyarán: ránk bíztátok.

A nyersanyagot nem is nézhetjük meg?

Dehogynem, akár ezerszer is, hiszen - igény esetén - a letisztázott forgatott anyagot kiírjuk és megküldjük Nektek. Azért arra érdemes felkészülni, hogy egy-egy esküvőn 3-4 órányi anyag simán "elforog".

Mi a helyzet a videomegosztós feltöltésekkel?

Fontos tudni, hogy ha a felhasznált zenék közül csak egy is beleütközik a YouTube és szerződött zenekiadó partnerei szerzői jogi igényeibe (márpedig bele fog), akkor az egész film hangsávját, vagy például mobileszközön történő lejátszását automatikusan letilthatja a YouTube. Ez általában a feltöltéstől számított 1-2 órán / napon belül kiderül, és nincs rá orvosságunk...

Esküvői filmből az egyik kutya, a másik eb. Vagy nem?

Miért, a Ti esküvőtök igen? Nem kenyerünk panelekből építkezni. Annyifélék vagyunk, mi emberek - Ti is, akikről ez a film szól majd! Felfogásunk szerint minden esküvőben és filmben meg lehet találni azt az fonalat, amire mind a képi világot, mind az azt kiegészítő zenéket, effektusokat, poénokat egyedi módon fel lehet építeni. Ennek eredménye lesz a meggyőző, "ez tényleg rólunk szól" érzés.

Láttuk egy barátunk esküvői filmjét, tényleg remekül sikerült. Ám azt is hallottuk, hogy késve adták át az anyagot. Ez gyakori-e és vajon hogy fordulhat elő?

Nyílt kérdés, őszinte válasszal honoráljuk. Mivel stúdiógépeinken folyamatos a munka, ezért minden eseménynek van egy saját, előre tervezett időkerete - az a néhány hét, amelyre az utómunkát vállaljuk. Ha bármi fennakadás történik ebben a gépezetben, azzal a későbbi munkák ütemezését is jó eséllyel módosítani vagyunk kénytelenek. Ilyen lehet, ha késve kapjuk meg a képeket, zenéket, vagy ha az átadott mesterpéldányra napokig, hetekig nem jön válasz, merthogy erre is volt példa nem egyszer. A nyersanyagok ugyanis mindaddig a tárhelyet foglalják, amíg a teljes átadás meg nem történik. Ez pedig a később következő, vétlen ügyfeleknek készített filmjeink szerződésszerű átadását veszélyeztetheti.

Elmondhatjuk a véleményünket?

Ez az egész folyamat mozgatórugója, amiből tanulunk és ami évről évre ajánlások útján megbízásokat jelent. Jó érzés tudni: a munkánk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szívhez szóló vagy tiszteletet parancsoló alkalom méltóképpen, újra és újra felidézhető legyen. Amennyiben valami baki történt az együttműködésünkben, hívjátok fel rá a figyelmünket, hogy tanulhassunk a hibánkból - ha pedig elégedettek vagytok velünk, kürtöljétek szét bátran a világban!

Egy kis történelem...

Valamikor a '80-as évek második felében éledt a trend, amikor a VHS-C és az akkor korszerűnek számító Hi8-as kamerák annyira elterjedtekké váltak, hogy alig akadt esküvő, ahol ne lógott volna egy vendég nyakában ilyen szerkezet. Meg is lett az egész estés programja az illetőnek, holott ő mulatni jött...

Akkoriban irigylésre méltó volt az a pár, akik esküvő után nem csak a fényképeket mutogathatták büszkén, hanem családostól körbekucorogták a színes tévét, és nekiláttak a nemritkán 4-5 órás kazettaözön "elfogyasztásának". A második óra után és Béla bácsi negyvenkettedik azonos poénját követően már bele-beletekergettek a kazettákba, keresve az érdekesebb, vidámabb pillanatokat. A ronggyá csévélt szalagok fölött pedig eljárt az idő.

Ma már egy kicsit más... nos, találóan szólva: a leányzó fekvése.

Közösségi média
Az esküvőimozi.hu a Facebookon Az esküvőimozi.hu blogja Az esküvőimozi.hu filmjei a YouTube-on Küldj levelet az esküvőimozi.hu-nak!

Jogi nyilatkozat

Tudnivalók

© 2019 Soso Multimedia

Az oldalon szereplő valamennyi szöveg, kép, valamint az oldalon szerepeltetett illetve onnan linkelt valamennyi video a Soso Multimedia szellemi tulajdona. Felhasználásuk, reprodukálásuk, másolásuk kizárólag a tulajdonos előzetes, kifejezett írásos hozzájárulása birtokában lehetséges. Valamennyi felderített, jogosulatlan felhasználás büntető- és polgárjogi következményekkel jár.

Kapcsolat

Soso Multimedia
Fax: (1) 787-7676
Telefon: (70) 945-7676
E-mail: eskuvoimozi@gmail.com

Időpont-foglalás